O Novigradu

Novigrad Cittanova

Novigrad je gradić i luka na zapadnoj obali Istre, 15 km jugozapadno od Buja smješten na vapnenačkom poluotočiću koji čini jugozapadni vrh Bujštine i na sjevernoj strani ulazi u prostrani zaljev luke Mirne. Luka je zaštićena od svih vjetrova osim zapadnog i sjeverozapadnog koji stvaraju valove. S jugozapada je zaštićuje lukobran uz koji s unutrašnje strane pristaju manji brodovi s gazom do 3,5m. U malu lučicu u jugoistočnom dijelu luke mogu uploviti samo jahte. Sidrište se nalazi 200 m sjeveroistočno od gata, a duboko je 3-4m. Obala je razvedena, s kamenim i šljunčanim plažama, a sadržajan boravak gostiju upotpunjuju sport i rekreacija – uobičajeni sportovi na kopnu i moru, plesne terase, bogata gastronomska ponuda, organizirani izleti, obilazak kulturno-povijesnih znamenitosti i ustanova. Dobro očuvane gradske zidine čuvaju uspomenu na brojne srednjovjekovne zgrade, spomenike bogate povijesti. Uobičajenu ponudu primorskog ambijenta upotpunjuje lov u dolini rijeke Mirne, kanu-safari rijekom Mirnom i dr.

Zbog prirodnih ljepota, odlične prometne povezanosti, bogatom zabavnom, kulturnom i gastro ponudom te brojnih smještajnih kapaciteta ovaj gradić ljeti obiluje živošću i veseljem pravog mediteranskog mjesta toplih gostoljubivih ljudi i njihovog otvorenog doma.

Plaža KarpinjanTijekom ljetnih mjeseci održavaju se tradicionalne manifestacije kao što su GnamGnam Fest, pučka fešta sv. Pelagija, zaštitnika grada – traje tri dana (krajem kolovoza), Jazz večeri, ribarske večeri, brojne izložbe i likovne kolonije.Ne mali broj njih traje i po nekoliko dana.

U gradu Novigradu, kao i u njegovoj okolici, nalaze se brojni vrhunski restorani, konobe, pizzerije i gril-terase koje, svojom bogatom ponudom autohtonih istarskih specijaliteta kao i internacionalne kuhinje, nikoga neće ostaviti ravnodušnim. U svima njima možete uživati u okusu tradicionalnih Istarskih vina autohtonih sorti malvazije, terana, muškata…
Novigrad će Vas osvojiti svojom jednostavnošću, tradicijama koje su i danas vidljive u svakidašnjem životu kao što su to ribarski običaji, očuvana povijesna jezgra, zidine, razni spomenici, netaknuta priroda. Oni koji bježe iz kaotičnih metropola ovdje će pronaći vlastiti mir daleko od gužve, a mogu zanemariti i vožnju automobilom pošto je u Novigradu sve moguće posjetiti i obaviti pješice. Šetnica se prostire uz more sve oko novigradskog poluotoka, a može se stići i do obližnjih mjesta kao što su Mareda, Dajla.

Za ljubitelje vožnje biciklom oko Novigrada postoji i vrlo razvijena mreža biciklističkih staza.